Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Πολιτιστικής Εταιρείας

OpenUni_Banner

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Πολιτιστικής Εταιρείας

Η Πολιτιστική Εταιρεία εγκαινιάζει μια εκπαιδευτική πρωτοβουλία και φέρνει στη Θεσσαλονίκη έναν πετυχημένο διεθνή θεσμό, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να έρθουν οι Θεσσαλονικείς σε επαφή με σημαντικούς Έλληνες διανοητές.

Στη σημερινή εποχή, η οποία χαρακτηρίζεται από την τεχνολογική πρόοδο και τις ραγδαίες κοινωνικό-πολιτικές αλλαγές, η μάθηση είναι μια διαρκής, διά βίου διαδικασία που δεν σταματά ποτέ. Κατανοώντας την ανάγκη αυτή, η Πολιτιστική Εταιρεία σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε την πρώτη σειρά διαλέξεων-μαθημάτων την περίοδο Απρίλιος-Ιούνιος 2018 με τίτλο «Η Ελλάδα από τον 20ο στον 21ο αιώνα: Πολιτική, Θεσμοί, Ιδεολογία, Εξωτερική Πολιτική».

Syrigos1

Σάββατο 21 Απριλίου 2018 | Άγγελος Συρίγος

Με επιτυχία εγκαινιάστηκε ο θεσμός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Πολιτιστικής Εταιρείας με ομιλητή τον καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελο Συρίγο. Για τέσσερις ώρες ο Άγγελος Συρίγος κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον τον κοινού, αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας αλλά και στην πολιτική συγκυρία στην γείτονα χώρα.

Η στρατηγική της Ελλάδας προς την Τουρκία τα τελευταία 50 χρόνια, οι διεκδικήσεις που θέτει η Τουρκία σε σχέση με το Αιγαίο, το θέμα της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ, το μέλλον των εξορύξεων και οι δυνατότητες συνεργασίες υπήρξαν κάποια μόνο από τα ζητήματα που ο έγκριτος πανεπιστημιακός ανέλυσε κατά της διάρκεια της ομιλίας του.

Γλαφυρός στο λόγο, ευθύβολος και με διάθεση να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που τέθηκαν, διατύπωσε την άποψη ότι ο Ερντογάν δε θα διακινδυνεύσει θερμό επεισόδιο έως τις εκλογές μολονότι αναμένεται να υπάρξει ένταση της ρητορικής της Τουρκίας έως τότε. “Ο Ερντογάν θα “σηκώσει” τα ελληνοτουρκικά μόνο εάν θα προκληθεί από την αντιπολίτευση να απαντήσει ότι δεν έχει υποχωρήσει, οτι δεν προδίδει το λαό… Ο φόβος του Ερντογάν είναι μήπως φανεί ο στρατός λίγος σε σχέση με την εικόνα που έχει δοθεί” τόνισε ο ομιλητής, προσθέτοντας μεταξύ άλλων: “Πρέπει να επικαιροποιήσουμε τη στρατηγική μας απέναντι στην Τουρκία. Έως τώρα αυτό που προσπαθούσατε να κάνουμε είναι να μετατρέψουμε τα ελληνοτουρκικά προβλήματα σε ευρωτουρκικά. Δεν έχουμε αντιληφθεί ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται να μπει στην ΕΕ, ούτε και η ΕΕ ενδιαφέρεται να εντάξει την Τουρκία, άρα η στρατηγική μας έχει πεθάνει”.

Την ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Τζέκης Φλωρεντίν, κάνοντας λόγο για το θεσμό του Ανοιχτού Πανεπιστημίου και τη σημασία που έχει αυτός για το σκεπτόμενο πολίτη και τη δια βίου μάθηση.

 

Σάββατο 5 Μαΐου | Δημήτρης Καιρίδης

Το δεύτερο σεμιναριακό μάθημα του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Πολιτιστικής Εταιρείας πραγματοποιήθηκε με την εισήγηση του Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρη Καιρίδη: “Η Ελλάδα στον κόσμο – Μύθοι και αλήθειες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής (Κύπρος – Αιγαίο – Μακεδονικό)”.

Έχει η Ελλάδα αποτελεσματική εξωτερική πολιτική; Είμαστε όντως το αγαπημένο παιδί της Δύσης όπως υποστηρίζει η τουρκική διπλωματία; Υπήρξε ιστορικά η Ελλάδα θύμα των ξένων δυνάμεων από ιδρύσεώς της; Είναι το κυπριακό ένα διεθνές πρόβλημα ή ένα πρόβλημα ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού; Σε όλες αυτές τις απορίες, που κρύβουν μέσα τους το ερωτηματικό “Μύθος ή Αλήθεια;”, αλλά και σε άλλα πολλά ερωτήματα, από την έκβαση του Μακεδονικού και την ενδεχόμενη αλλαγή του καθορισμού των διεθνών υδάτων στο Αιγαίο, μέχρι τις εξελίξεις εν όψει των τουρκικών εκλογών, απάντησε ο Δημήτρης Καιρίδης, κρατώντας μέχρι το τέλος αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού που γέμισε το αμφιθέατρο του ΜΒΠ.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας, Σταύρος Ανδρεάδης.

May5_2 May5_4 May5_3 May5_1

Επόμενη διάλεξη του Ανοικτού Πανεπιστημίου το Σάββατο 2 Ιουνίου, με τον Θανάση Διαμαντόπουλο (Καθηγητή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών) να μιλάει για τις “10 και μια δεκαετίες πολιτικών διαιρέσεων. Από την “ανώμαλη περίοδο” (1909 -1974) στις θεσμικο-πολιτικές μεταρρυθμίσεις του παρόντος.”

 

InvitationOpenUniversity_New

Η συμμετοχή γίνεται κατόπιν δήλωσης στην Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις:
Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος
Φράγκων 6-8 (ώρες επικοινωνίας: 10 πμ – 3 μμ)
Τ: 2310551754 | info@peebe.gr

 

Υποστηρικτής:

logo horiz 4 GR ENG