Ευάγγελος Χεκίμογλου: Ο άγνωστος Χ της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας – η ελληνική κοινότητα Θεσσαλονίκης

poster_heikimoglou[1]

  • Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011
  • Δίκτυο Ναυαρίνο

Με επιτυχία και ικανοποιητική προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε το Δίκτυο Ναυαρίνο, μια πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, με θέμα «Ο άγνωστος Χ της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας: η ελληνική κοινότητα της Θεσσαλονίκης» και ομιλητή τον κ. Ευάγγελο Χεκίμογλου.

Ο κ. Χεκίμογλου έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα αναδρομή στην ιστορία της ελληνικής χριστιανικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης από τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Κατέδειξε τις σχέσεις της με την οθωμανική διοίκηση, το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος, τις σχέσεις με τις υπόλοιπες κοινότητες της πόλης, τη μητρόπολη αλλά και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μελών της. Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Χεκίμογλου παρέθεσε πλούσιο φωτογραφικό υλικό, προϊόν μακρόχρονης και συστηματικής έρευνας.

Έθεσε μια σειρά ερωτημάτων που ελπίζουμε να απαντηθούν σε επόμενες συναντήσεις: τι ακριβώς είναι τελικά η αστική τάξη της Θεσσαλονίκης; Είναι δυνατόν μια τάξη να στραφεί εναντίον του εαυτού της; Είναι τελικά η Θεσσαλονίκη μια πόλη συντηρητική ή μια πόλη φαντασμάτων, κατά τον χαρακτηρισμό του M. Mazower;

Ο Ευάγγελος Χεκίμογλου είναι διδάκτωρ οικονομολόγος. Ερευνητικά έχει ασχοληθεί με τη νεότερη και τη σύγχρονη ιστορία της Θεσσαλονίκης, με έμφαση σε θέματα επιχειρηματικότητας, οικονομικής γεωγραφίας και εφαρμοσμένης οικονομικής. Στο ίδιο πλαίσιο, έχει συνεργαστεί επαγγελματικά με πολλούς φορείς της Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία 25 χρόνια είχε την ευθύνη λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου Εθνικής Τράπεζας, της Αγιορειτικής Φωτοθήκης, της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, της εφημερίδας ‘Μακεδονία’, των εκδόσεων ‘Tempus Fugit’ και ‘Καλώς Κείμενα’ και πρόσφατα του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

 

Δημοσιεύσεις σχετικά με την εκδήλωση: