Πέτρος Θέμελης: Αρχαία Μεσσήνη: 1986-2010

themelis
  • 11 Απριλίου 2011
  • Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς

Ο ομότιμος καθηγητής Πέτρος Θέμελης, προσκεκλημένος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και του Δικτύου Ναυαρίνο, μίλησε στις 11 Απριλίου 2011 για την Αρχαία Μεσσήνη: 1986-2010. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς.

Η Αρχαία Μεσσήνη είναι η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη Ελληνιστική ανασκαφή στον Ελλαδικό χώρο. Μια ολόκληρη πόλη έχει αποκαλυφθεί όπως την πρωτο-περιέγραψε ο Παυσανίας.

Ο Πέτρος Θέμελης πήρε διδακτορικό δίπλωμα από το Aρχαιολογικό Iνστιτούτο του Πανεπιστημίου του Mονάχου. Tο 1984 εκλέχτηκε καθηγητής Kλασικής Aρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Kρήτης, όπου και δίδαξε ως το 2003, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Την τριετία 1987-1989 υπήρξε Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών. Tο 1986 η Εν Αθήναις Aρχαιολογική Eταιρεία του ανέθεσε τη διεύθυνση των εργασιών της αρχαίας Mεσσήνης. Το έργο των ανασκαφών και των αναστηλώσεων εκεί συνεχίζεται ως σήμερα. Τιμήθηκε με τον χρυσό Tαξιάρχη του Tάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Eλληνικής Δημοκρατίας το 2005 για το διδακτικό, επιστημονικό και ανασκαφικό έργο του.

Δημοσιεύσεις σχετικά με την εκδήλωση: