Αλέξης Παπαχελάς: Η Ευρώπη στα όριά της

  • Δευτέρα 3 Απριλίου 2017, 8 μ.μ.
  • Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης

«Δεν ξέρουμε αν η Ευρώπη στο μέλλον θα είναι ασφαλές λιμάνι. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι το δικό μας σκαρί να είναι γερό και να έχει καλά δεμένους αρμούς, σε όποια θάλασσα κι αν ανοιχτούμε».

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο διευθυντής της εφημερίδας «Η Καθημερινή» Αλέξης Παπαχελάς κατά την ομιλία του, στην δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Β. Ελλάδος με την υποστήριξη του ιδρύματος Παπαγεωργίου, και  με θέμα «Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ».

Στην εκδήλωση που έγινε στο κατάμεστο από κόσμο Βασιλικό Θέατρο, αναδείχθηκαν οι αιτίες της παρατεταμένης κρίσης που ταλανίζει την χώρα μας, αλλά και οι αλλαγές που συντελούνται στο διεθνές πολιτικό σκηνικό υπό το φως της εκλογής Trump, του Brexit και των διαφόρων κλυδωνισμών που δέχεται το οικοδόμημα της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοκιμάζοντας την εσωτερική του συνοχή.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έκαναν παρέμβαση με σύντομης διάρκειας μαγνητοσκοπημένα βίντεο οι Μαργαρίτης Σχοινάς, Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jamie Shea Αναπληρωτής Βοηθός – Γενικός Γραμματέας για τις αναδυόμενες προκλήσεις ασφαλείας στο ΝΑΤΟ, Chris Steineger, πρώην Πολιτειακός Γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Kansas, Hans-Gert Poettering, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και  Πρόεδρος του Ιδρύματος  Konrad-Adenauer και  Daniel Hannan, Ευρωβουλευτής, Γ.Γ. της Συμμαχίας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Σταύρος Ανδρεάδης.

Μετά την ομιλία του ο Αλέξης Παπαχελάς απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού στο πλαίσιο ενός μεστού σε προβληματισμό διαλόγου που αναπτύχθηκε, με συντονιστή τον διευθυντή του Δικτύου Ναυαρίνο Δημήτρη Καιρίδη.