Διεθνές ιστορικό συνέδριο ‘Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012′

  • 18-21 Οκτωβρίου 2013
  • Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα ‘Αιμίλιος Ριάδης’

 

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, στην κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργάνωσε διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Θεσσαλονίκη: μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012».Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε από τις 18 μέχρι τις 21 Οκτωβρίου 2012 στο Συνεδριακό και Επιστημονικό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στόχος του συνεδρίου ήταν να αποτελέσει σημείο συνάντησης των σύγχρονων ιστοριογραφικών ρευμάτων αλλά και όλων των συναφών κοινωνικών επιστημών, όπως της ιστορίας, της κοινωνικής ανθρωπολογίας, της οικονομίας, του δικαίου, των διεθνών σχέσεων και των τεχνών.

Μεταξύ των συμμετεχόντων οι: Edhem Eldem (Bogazici University), Eyal Ginio (Hebrew University of Jerusalem), Charles King (Georgetown University), Πασχάλης Κιτρομηλίδης (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Yura Konstantinova (Bulgarian Academy of Sciences), Nora Lafi (Zentrum Moderner Orient).

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ενώ τις εναρκτήριες ομιλίες έδωσαν οι Mark Mazower (Πανεπιστήμιο Κολούμπια) και Κωνσταντίνος Σβολόπουλος (Ακαδημία Αθηνών).

Δημοσιεύσεις σχετικά με την εκδήλωση