κινεζική διπλωματία έχει αρκετή γενναιοδωρία και καλή διάθεση, αλλά όταν τσακάλια και λύκοι έχουν δύναμη και επιτίθενται, οι Κινέζοι διπλωμάτες πρέπει να χορέψουν με τους λύκους για να προστατέψουν το σπίτι και τη χώρα τους» (Τσιν Γκανγκ, Υπουργός Εξωτερικών Κίνας, 7 Μαρτίου 2023).
Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, έχει επιλέξει η Κίνα να υιοθετήσει επιθετική διπλωματία, η οποία χαρακτηρίζεται από την Ουάσιγκτον ως «Wolf – Warrior Diplomacy», δηλαδή «Διπλωματία του Λύκου -Πολεμιστή». Ο σημερινός Υπουργός εξωτερικών της Κίνας, και πρώην πρέσβης της χώρας στην Ουάσιγκτον, Τσιν Γκανγκ ακολουθεί ακριβώς αυτή τη γραμμή.
Στη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος, στις 7 Μαρτίου, Τσιν Γκανγκ αναφέρθηκε στη «Διπλωματία του Λύκου- Πολεμιστή» ως μία λεκτική παγίδα, όπου αυτοί που τη δημιούργησαν δεν κατανοούν την Κίνα και τη διπλωματία της ή αγνοούν τα στοιχεία και έχουν απώτερα κίνητρα. Σε αυτή τη συνάντηση ο Τσιν Γκανγκ αναφέρθηκε εκτεταμένα στην Αμερική, την κατηγόρησε για κακοήθη ανταγωνισμό και προειδοποίησε ότι αν συνεχίσει αυτή την πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε εκτροχιασμό των σχέσεων των δύο χωρών.
Μία μέρα πριν, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, είχε επίσης κατηγορήσει, με ασυνήθιστη αιχμηρότητα, την Αμερική, ότι ηγείται των δυτικών χωρών σε μία ενορχηστρωμένη απόπειρα περιορισμού της ανάπτυξης της χώρας του.
Οι δηλώσεις του, δημιούργησαν αίσθηση στην Ουάσινγκτον, διότι, παρά την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, ο Κινέζος πρόεδρος δεν συνηθίζει να κατηγορεί την Αμερική με τέτοια αμεσότητα και ωμότητα.
Οι δηλώσεις αυτές συμπίπτουν χρονικά με κριτική που έχει δεχτεί από επενδυτές ότι οι εσωτερικές πολιτικές που έχει ακολουθήσει, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής ασφάλειας, έχουν βλάψει την οικονομία της χώρας. Το άνοιγμα της Κίνας μετά την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων, δεν έφερε τις πολυπόθητες επενδύσεις, ιδίως στα ακίνητα και στη μεγάλη τεχνολογία, στα οποία προσέβλεπε ο Σι Τζινπίνγκ.
Ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία αποτελεί άλλο ένα πεδίο αντιπαράθεσης για την Κίνα και την Αμερική, με τη δεύτερη να προειδοποιεί την πρώτη να μην αποστείλει οπλικά συστήματα στη Ρωσία. Η Κίνα από την πλευρά της αρνείται οποιαδήποτε τέτοια εμπλοκή, όμως o Τσιν Γκανγκ δεν δίστασε να δηλώσει ότι η Κίνα πρέπει να συσφίξει κι άλλο τις σχέσεις της με τη Ρωσία όσο ο κόσμος γίνεται πιο ασταθής και είπε χαρακτηριστικά ότι «αόρατα χέρια (δηλαδή της Αμερικής) τροφοδοτούν τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας για γεωπολιτικούς σκοπούς».
Την ίδια ώρα η Κίνα έχει σημαντικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με την Αμερική και θέλει να διατηρήσει μία ισορροπία. Παράλληλα, οι εμπορικές σχέσεις Ρωσίας-Κίνας, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, λειτουργούν ως ανάχωμα της Ρωσίας στις κυρώσεις της Δύσης.
Η Ταϊβάν αποτελεί ένα άλλο σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ της Κίνας και της Αμερικής. Ο Υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ επανέλαβε, για μία ακόμη φορά, ότι η Ταϊβάν αποτελεί εσωτερικό θέμα της Κίνας, στο οποίο καμία ξένη δύναμη δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει. «Γιατί οι ΗΠΑ ζητούν από την Κίνα να μην στείλει όπλα στη Ρωσία, ενώ η ίδια συνεχίζει να πουλάει όπλα στην Ταϊβάν;», είπε. Η Αμερική έχει στρατηγικά, οικονομικά και κανονιστικά συμφέροντα να προστατέψει την Ταιβάν από τον κινεζικό καταναγκασμό. Η Ταϊβάν ελέγχει την αγορά των ημιαγωγών και το στενό της Ταϊβάν είναι γεωπολιτικής σημασίας.(7)
Και οι δύο χώρες έχουν επιλέξει μία αρκετά επιθετική πολιτική στις σχέσεις τους, οι οποίες περιπλέκονται πολύ-επίπεδα σε πολλά σημεία του πλανήτη. Ο χορός των λύκων συνεχίζεται…
Η συνέντευξη δόθηκε στην Μαριλίζα Αναστασοπούλου και δημοσιεύθηκε στο Liberal