- Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, 10 πμ – 6:30 μμ
- Ολύμπιον (Πλατεία Αριστοτέλους 10, Θεσσαλονίκη)
Ο κόσμος το 2018:
Ανάμεσα στο φως της τεχνολογικής εξέλιξης και στο σκότος των συγκρούσεων
Θεσσαλονίκη, Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, Ολύμπιον
Με το βλέμμα στο 2018 και σε «καυτά» ζητήματα όπως οι πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη, η τρομοκρατία, το προσφυγικό, οι οικονομικές αλλαγές και οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, πραγματοποιήθηκε στις 22 Οκτωβρίου το 6ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης με θέμα «Ο κόσμος το 2018: Ανάμεσα στο φως της τεχνολογικής εξέλιξης και στο σκότος των συγκρούσεων». Στο Συμπόσιο που διοργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και το Δίκτυο Ναυαρίνο, στο κατάμεστο από κόσμο κινηματοθέατρο Ολύμπιον στην πλατεία Αριστοτέλους, εξέχουσες προσωπικότητες έριξαν φως μεταξύ άλλων, στην πολιτική ατζέντα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Ισλαμισμό, το Brexit, πώς θα είναι τεχνολογικά ο κόσμος το 2050 και προς τα πού θα κινηθεί η οικονομία σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, χαρακτήρισε «ανίκανες» τις κυβερνήσεις που βάζουν υψηλούς φόρους για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη. «Η αύξηση φόρων κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης απλώς επιδεινώνει την κατάσταση» είπε. Οι συνεχώς αυξανόμενες δημόσιες δαπάνες και τα υπερβολικά ελλείμματα δεν οδηγούν σ’ ένα βιώσιμο μονοπάτι για την οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη αλλά αντίθετα «δημιουργούν ένα δυσβάσταχτο φορτίο για τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας και εν τέλει θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή», ενώ σημείωσε πως «ένας ισορροπημένος ισολογισμός δεν σημαίνει λιτότητα, αλλά αποτελεί απλώς εφαρμογή της λογικής». Εξάλλου, «ο λαϊκισμός ποτέ δεν πρόσφερε ανάπτυξη». Σύμφωνα με τον Χάρη Γεωργιάδη η κυπριακή οικονομία βγήκε από την κρίση καθώς η χώρα βγήκε στις διεθνείς αγορές και οι επενδύσεις αυξάνονται μαζί με το ΑΕΠ.
Την πάγια θέση της ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από την Ευρωζώνη επανέλαβε η Joan Hoey, Περιφερειακή Διευθύντρια Ευρώπης του Economist Intelligence Unit. Σύμφωνα με την Joan Hoey, το αφήγημα της ανάπτυξης είναι μάλλον υπερβολικό, «παρόλο που η Ελλάδα επωφελείται από την ανάπτυξη της Ευρωζώνης». Ο τουρισμός ήταν ο κλάδος που έσωσε την οικονομία ενώ πάνε καλά και οι εξαγωγές εμπορευμάτων. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της είπε ότι η Ελλάδα «χρειάζεται να υποτιμήσει το νόμισμά της για να γίνει ανταγωνιστική και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί εντός της Ευρωζώνης».
«Μην ακούτε τι λέει ο Ερντογάν, σκυλί που γαυγίζει δεν δαγκώνει» σημείωσε ο Wolfango Piccoli, πολιτικός αναλυτής και πρόεδρος της Teneo Intelligence, της μεγαλύτερης εταιρίας ανάλυσης πολιτικού ρίσκου διεθνώς, τονίζοντας πως το ετοιμοπόλεμο του τουρκικού στρατού έχει σοβαρά τραυματιστεί από τις πολιτικές διώξεις. Πρόσθεσε ακόμα πως «οι διορισμοί στα ανώτατα κλιμάκια γίνονται με πολιτικά κριτήρια και για όλα αποφασίζει ένας άνθρωπος». «Η Τουρκία κυβερνάται με προεδρικά διατάγματα» σημείωσε, ενώ «ο Ερντογάν έδιωξε όσους ικανούς είχε γύρω του. Σήμερα τον περιτριγυρίζουν δευτεροκλασάτοι κόλακες».
Ο Jamie Shea, αναπληρωτής βοηθός Γενικού Γραμματέα για τις Αναδυόμενες Προκλήσεις Ασφάλειας στο ΝΑΤΟ τόνισε πως η Συμμαχία δεν θέλει να έχει αντιπαλότητα με τη Ρωσία και την αντιμετωπίζει με έναν νέο όρο, ως «frenemy» δηλαδή «φιλεχθρό». Χαρακτήρισε αναγκαία τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα είδος στρατιωτικής Συνθήκης Σένγκεν για να μπορούν οι μονάδες της Συμμαχίας να μετακινούνται εύκολα και γρήγορα.
Η Alia Brahimi, διευθύντρια του Legatus Strategic Intelligence and Advisory, ισχυρίσθηκε ότι ο ISIS ξεπήδησε μέσα από την πολιτική αποτυχία οικοδόμησης ενός Ιράκ για όλους τους Ιρακινούς και τον θυμό των Σουνιτών έναντι μιας κεντρικής κυβέρνησης ελεγχόμενης από τους Σιίτες. Η Emma Sky, πρώτη κυβερνήτης του Κιρκούκ μετά την εισβολή του 2003, δήλωσε πως ήταν λάθος η εισβολή τόσο όσο και η βιαστική έξοδος των ΗΠΑ από το Ιράκ μετά το 2010.
Άλλοι ομιλητές στο Συμπόσιο ήταν: o καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Edge Hill, James Renton, με θέμα «H Δύση και ο υπόλοιπος κόσμος: Από τον αντι-σημιτισμό στην ισλαμοφοβία», ο Bhaskar Chakravorti, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Tufts, με θέμα «Τεχνολογία και καινοτομία: Οι προσεχείς κατακτήσεις», ο Ανδρέας Δρυμιώτης από την εφημερίδα «Η Καθημερινή» με θέμα «Μπορεί η Ελλάδα να καλύψει το ψηφιακό χάσμα;», ο πολιτικός αναλυτής Laza Kekic με θέμα «Η Ευρω-ρωσική σχέση: Πόσο απειλητική είναι η Ρωσία;», ο πρώην βουλευτής και Υπουργός Ευρώπης του Εργατικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας, Denis MacShane, με θέμα «Brexit-όχι έξοδος;», ο καθηγητής Heribert Dieter με θέμα «Μετά την κρίση: Η πιθανότητα μιας Ευρώπης κατά το δοκούν» και τέλος ο Philip McCann, καθηγητής από το Sheffield, με θέμα «Περιφερειακά σοκ και η γεωγραφία της δυσφορίας».
Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα.
Το Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το 2012 στο πλαίσιο των εορτασμών της εκατονταετηρίδας από την απελευθέρωση της πόλης και έχει εξελιχθεί σε θεσμό, αποτελώντας μια πλατφόρμα διαλόγου για τις κρίσιμες παγκόσμιες εξελίξεις και προκλήσεις της εποχής μας. Το 7ο Διεθνές Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου 2018.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Συμποσίου – www.thessalonikisymposium.org
Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1995 από μία ομάδα επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης με σκοπό την παρέμβαση και προσφορά στον πολιτισμό της Βορείου Ελλάδος. Από την αρχή της λειτουργίας της έως σήμερα, η Πολιτιστική Εταιρεία έχει διοργανώσει δεκάδες επιστημονικά συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις, έχει συμμετάσχει σε εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα και έχει αναπτύξει σημαντική εκδοτική δραστηριότητα.
Το Navarino Network (ΝΝ)-Δίκτυο Ναυαρίνο ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2009 και υποστηρίζεται από την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος. Το ΝΝ είναι μία ανεξάρτητη, επιστημονική, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, με έδρα την Πλατεία Ναυαρίνου, και στόχο την προώθηση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στη δημόσια ζωή της Θεσσαλονίκης και της περιοχής της. Το ενεργητικό του ΝΝ περιλαμβάνει δεκάδες εκδηλώσεις, συνέδρια, την ετήσια Διεθνή Ακαδημία της Ολυμπίας, το ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης, έρευνες, διεθνείς συνεργασίες και εκδόσεις. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.navarinonetwork.org.